Verenigingscafe Amstelveen 4 maart: Sport gaat niet vanzelf. Politiek kom in beweging!

 

Amstelveen, een stad waar sport en beweging hoog in het vaandel staan. Met een bloeiende gemeenschap en prachtige faciliteiten is het geen verrassing dat Amstelveen een voortrekkersrol speelt in het stimuleren van een actieve levensstijl. Maar zoals altijd, is er ruimte voor groei en verbetering. Tijdens het Verenigingscafé op 4 maart kwamen meer dan 70 betrokken deelnemers samen om te discussiëren over hoe we nog meer Amstelveners kunnen aanzetten tot sporten en bewegen, met inachtneming van de boodschap van NOC*NSF en het rapport van de Nederlandse Sportraad.

Verenigingscafe 04032024 Web

Geleid door Heleen van Ketwich Verschuur en Sven Vismans, samen met vertegenwoordigers van sportverenigingen, scholen, kinderopvang, welzijnsorganisaties en lokale overheid, werd er diep ingegaan op de vraag: 

"Hoe krijgen we samen zoveel mogelijk Amstelveners aan het sporten en bewegen?"

Een van de eerste zorgen die naar voren kwam, was het betrekken van kinderen uit minimagezinnen, jongeren en ouderen bij sportactiviteiten. Wethouder Marijn van Ballegooijen stelde enkele vragen die de basis vormden voor deze discussie:

  1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen lid worden van een sportclub, met name met het nieuwe minimabeleid?
  2. Wat zouden verenigingen specifiek doen voor ouderen als ze extra financiering zouden krijgen?
  3. Wat zouden verenigingen specifiek doen voor jongeren als ze extra financiering zouden krijgen?

Een essentieel aspect dat naar voren kwam, was de rol van communicatie en toegankelijkheid. Door goede communicatie met de doelgroep en het aanbieden van proeflessen, kunnen meer mensen worden aangemoedigd om deel te nemen aan sportactiviteiten. Bovendien benadrukten verschillende verenigingen het belang van een sportkleding- en materialenbank, waardoor financiële belemmeringen worden weggenomen voor mensen uit minimagezinnen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de Sport en Cultuurkaart Amstelveen een rol kan spelen in het oplossen van deze vragen. Zo hebben wij tijdens het verenigingscafe een introductionele presentatie gegeven over de functionaliteiten en missie, waardoor het belang van toegang tot sport- en cultuuractiviteiten binnen de gemeenschap werd benadrukt.

De Sport & Cultuurkaart Amstelveen bied namelijk een platform waar alle aanbieders van sport en  cultuur  in de omgeving gratis hun activiteiten kunnen uitlichten. Het transparant en overzichtelijk maken van de markt is een cruciale stap om bewoners bewust te maken van alle beschikbare activiteiten. Daarnaast bied de Sport & Cultuurkaart Amstelveen een abbonements pas met specifieke aanbiedingen voor kids, teens en ouderen. Deze pas is hetzelfde voor alle leden, wat belangrijk is om armoedeschaamte te voorkomen. Daarnaast is de kaart al bekend in de gemeente en heeft het een vertrouwde reputatie bij haar loyale leden. Dit zal verdere communicatie en marketing bevorderen. 

De toekomst van Amstelveen als een actieve en gezonde gemeenschap ziet er rooskleurig uit. Met betrokkenheid en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, kunnen we samen bouwen aan een stad waarin sport en beweging voor iedereen toegankelijk zijn. Laten we samen blijven streven naar een gezondere en actievere toekomst voor alle Amstelveners.

Wil jij jouw activiteiten plaatsen op het platform? Je kan direct een account aanmaken dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Voor vragen of informatie over het platform, kun je ook eerst contact opnemen met de servicedesk: via [email protected] of telefonisch op 088 – 538 70 21.